Om oss

Kullskogens kennel holder til på en gård i Varteig, helt nord i Sarpsborg kommune.

Her har vi drevet oppdrett av svarthund fra 1975 og beagle fra 1983 i liten skala. Vi ønsker å ha våre hunder som kombinert jakt-og familiehunder. Alle hundene er daglig sammen med oss inne i huset og ute på tur. I vårt oppdrett er det uaktuelt å drive ren «kenneldrift» der hundene har liten eller ingen omgang med mennesker.

Vi ønsker en jakthund der samarbeid med føreren er av helt vesentlig betydning, og dette oppnår vi best gjennom daglig kontakt!

For tiden har vi en Beagle og tre Sorte Elghunder.

Vi legger vekt på å gi valpene en oppvekst blant mennesker og andre dyr, derfor har vi alltid valpene sammen med oss de første ukene etter fødselen.

Fra de er fem-seks uker får valpene gjøre seg kjent med de andre dyra på gården.   Både katter og sauer er spennende å møte og snuse på for en liten valp! Når valpen leveres i åttende leveuke, skal den være forberedt på det livet som møter den senere. Kombinert med avl på friske og mentalt stabile hunder, er dette det beste grunnlaget for en trygg og lykkelig jakt- og familiehund!

Avl

I vårt avlsarbeid stiller vi tre hovedkrav:

 -Vi avler utelukkende på hunder med godt gemytt.

-Alle avlshunder må bevise sine jaktegenskaper i praktisk jakt i skauen. De skal ha stor jaktlyst og samarbeide godt med eieren. En jaktidiot som er umulig å få med hjem fra skauen om kvelden, er ingen funksjonell jakthund.

-Alle våre avlshunder skal være friske og oppfylle avlsrådenes helsekrav.

Begge våre raser har forholdsvis få individer i Norge. Faren for innavl er derfor stor. De seneste årene har de fleste avlshannene innenfor våre to raser vært hentet fra noen få stammer. På sikt tror vi dette er lite tjenelig for både svarthund og beagle. Når de aller fleste tispeeiere velger den samme, høyt premierte hannen som far til sitt kull, blir etter hvert de aller fleste individene i rasen i nær slekt. Derfor går vi helst litt utenfor allfarveien i valg av makker til våre egne hunder. Målet må hele tiden være å få fram gode brukshunder, og skal vi få framgang, må vi våge å prøve nye veier. Innenfor begge rasene finnes det gode jaktlinjer som har vært lite benyttet i avl de siste årene.  Her kan det være mye å hente!

Selvsagt er det en oppdretters ønske å kombinere en god jakthund med et godt eksteriør, men må vi velge, er svaret enkelt for oss:

Gemytt og jaktegenskaper er det viktigste for å få en god brukshund!